Zapraszamy do bliższego poznania szefów kuchni, z którymi gotować można na portalu Szkoła Mistrzów Kulinarnych.

Należy do grona najlepszych mistrzów kulinarnych w kraju. Gotuje według własnych przepisów, tworzy receptury dla przemysłu spożywczego, udziela konsultacji przy otwieraniu hoteli i restauracji, planuje zaplecza kuchenne. Zajmuje się kompleksowym wprowadzaniem produktów na rynek. Właściwą karierę rozpoczął na morzu, pracując na statkach pasażerskich pod międzynarodowymi banderami. Po zejściu na ląd, pracował w prestiżowych hotelach, jako dyrektor gastronomii i dyrektor hotelu. Dziś swoim nazwiskiem firmuje karty menu w wielu lokalach. Swoją wiedzą dzieli się w autorskich felietonach na łamach prasy branżowej. Jest współzałożycielem i fundatorem prestiżowej Fundacji Klubu Szefów Kuchni, gdzie pełni funkcję prezesa fundacji. Zasiada w jury znanych konkursów kulinarnych, bierze czynny udział w rozwijaniu świadomości i wiedzy o branży. Laureat nagród, kreowanie dawnych przepisów w nowej odsłonie 2013, Hermesa 2015, Szef roku 2015, najlepsza restauracja roku, Pracował w restauracji Strefa, gdzie otrzymał rekomendacja, dwa symbole sztućców Michelin Guide – Main Cities of Europe 2016 –Osobowość kulinarna 2016 roku i wielu nagród otrzymanych w poprzednich latach. Michelin Guide – Main Cities of Europe 2017 – Rekomendacja, dwa symbole sztućców.

Doświadczony szef kuchni i restaurator. Prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. W swoim czasie szef kuchni Marconi w hotelu Bristol, a także szef kuchni w notowanej w tym czasie w Europejskiej Wall Street Journall restauracji 99 w Warszawie. Wówczas jednej z 10 najlepszych w Europie restauracji businessowych. Szef kuchni i właściciel zlokalizowanej na dachu Centrum Olimpijskiego restauracji Moonsfera. Trener najbardziej utytułowanej drużyny BBQ w Polsce BBQ Kings. Koordynator reprezentacji Polski Juniorów na Olimpiady Kulinarne w Erfurcie i Luxemburgu. Ma na kącie kilka publikacji wspólnych i autorską książkę o gotowaniu.

Szef kuchni kultowego Organic Corner Food Store & Bistro na warszawskim Mokotowie. W 2015 r. Organic Corner uzyskał tytuł Najlepszego Sklepu z Żywnością Ekologiczną w Polsce. Gotuje światowo i niebanalnie. W swojej wegańskiej kuchni łączy smaki kuchni świata z żywnością funkcjonalną tzw. super foods. Pasjonat medycyny żywienia, biegania i języka jidysz.

Kuchmistrz, który z gastronomią związany jest od 27 lat. Właściciel firmy ,,Mobile Chef ”. Współwłaściel restauracji ,, KonCi by Sebastian Cichy”. Ambasador Marki ,,Bonduelle Food Service”. Szef kuchni w restauracji ,,Nowosopocka” w hotelu Eureka w Sopocie. Członek Stowarzyszenia Kucharzy Polskich. Egzaminator w Pomorskiej Izbie Rzemieślniczej Małych i Średnich Przedsiębiorstw w Gdańsku. Ukończył Zespół Szkół Hotelarsko – Gastronomicznych w Gdyni. Praktyki odbywał w sopockim Grand Hotelu i gdańskim Hewelius Hotel. Doświadczenie zdobywał w trójmiejskich restauracjach gdzie między innymi prowadził kuchnie w sopockim legendarnym Złotym Ulu, w gdyńskiej restauracji Da Vinci, po czym wyjechał do Szwecji gdzie pracował we włoskiej restauracji La Cantina. Po 5 latach wrócił do rodzinnych stron gdzie dowodził kuchnią w restauracji Galeria 63 i Restaurcji U kucharzy. Przez kolejne trzy lata był Szefem kuchni w Hotel Mistral Sport w Gniewinie. Organizator konkursu kulinarnego ,,Sportowa Wiosna”. Współorganizator konkursu kulinarnego ,,Grill Festiwal”. Prywatnie szczęśliwy mąż i ojciec wspaniałej córki, uwielbiający kontakt z ludźmi i podróże nie tylko kulinarne.

Zamiłowanie do gastronomii rozbudziła w nim babcia Marysia, dając możliwości najpierw wspólnych bardziej zabaw w kuchni, a potem włączanie do pomocy w rodzinnych biesiadach. Smaki dzieciństwo to: pyzy drożdżowe z pieczenią, knedle z truskawkami, pierogi z jagodami czy też sławetne pączki.
Kariera Mariusza ciągnie się od 1985 roku – przez ten czas przechodząc przez wszystkie szczeble zdobywał doświadczenie i szkolił się, aby zostać Szefem Kuchni.
W roku 1994 zdobył papiery mistrzowskie oraz wygrał wewnętrzny konkurs kulinarny ze znajomości kuchni chińskiej, którego jurorem był pan Marcin Kręglicki.
Swoje pierwsze doświadczenie jako Szef Kuchni zdobył w Hotelu 500 w Zegrzu. W międzyczasie pracował jako doradca kulinarny Nestle i jako organizator Pierwszego Konkursu Kulinarnego Młodzików w Zegrzu. W 2004 roku wraz z Sylwestrem Prokopiukiem wygrał Festiwal Sielawa Blues w kategorii półmisek bankietowy, 2005 z Darkiem Kukułką II miejsce w Spotkaniach ze Ślimakiem. W roku 2010-2013 pracował jako Szef kuchni prywatnego jachtu na Florydzie co dało okazje do zobaczenia i poznania nowych smaków. W roku 2014-2015 pełnił obowiązki Szefa Kuchni w czterogwiazdkowym Hotelu Czarny Potok Resort&Spa W Krynicy Zdroju.
W kwietniu 2015 dostał propozycję poprowadzenia nowo otwieranej restauracji Bałtowski Zapiecek na terenie największego w Polsce Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego, gdzie jest Szefem Kuchni do tej pory.
Wyszukany klimat XIX wiecznego dworku łączy to co Mariusz kocha najbardziej czyli tradycyjną Polską kuchnię wykorzystującą lokalne produkty i świętokrzyskie smaki.
Obecnie jest na etapie tworzenia nowego miejsca z autorskim menu, które będzie doskonałym uzupełnieniem Bałtowskiego Zapiecka – połączeniem niedużej restauracji ze spiżarnią gdzie nie tylko będzie można spróbować gotowych dań na talerzu ale również zakupić produkty z których są one przygotowywane oraz porozmawiać z ludźmi, którzy wkładają w to serce i je produkują.