Czas przygotowania: 40 min
Ilość porcji: 8
Składniki:
Ciasto:
Masło – 90 g
Cukier puder – 60 g
Mąka migdałowa – 40 g
Mąka pszenna typ 500 – 180 g
Żółtko – 2 szt.
Krem migdałowy:
Mąka migdałowa – 100 g
Masło migdałowe – 100 g
Cukier brązowy – 100 g
Cynamon – szczypta
Śliwki:
Śliwka węgierka – 1500 g
BRUNOISE DUET MARCHWI – 320 g
Główka goździka – 4 szt.
Masło klarowane – 1 łyżka
Miód – 1 łyżka
Białko jaj kurzych – 2 szt.
Śmietana 12% – 8 łyżek
Orzechy mielone – do dekoracji
Sposób przygotowania:
CIASTO: Wszystkie składniki ciasta wyrobić dokładnie na stolnicy do uzyskania jednolitej masy. Gotowe ciasto rozłożyć w okrągłej tortownicy (średnica 24 cm) i odstawić do zamrażarki na 10 minut. Następnie piec w piekarniku w temp 1800C przez 12 minut.
KREM MIGDAŁOWY: Wszystkie składniki wymieszać do uzyskania jednolitej masy i przełożyć na upieczony spód ciasta. Ponownie włożyć całość do piekarnika i piec przez kolejne 4 minuty w temperaturze 1800C.
ŚLIWKI: Śliwki karmelizować na maśle klarowanym z odrobiną cynamonu i goździków. Następnie wyłożyć je na upieczoną masę. Marchew Brunoise karmelizować z miodem, dodać białka i wylać na masę, piec przez 2 minuty w temperaturze 1800C.
Sposób podania:
Przygotowaną tartę wystudzić, pokroić na porcje, posypać kawałkami orzechów i podawać ze śmietaną.
Przepis przygotowany przez Szefa Kuchni Sebastiana Cichego.