Reklamy

Szkoła Mistrzów Kulinarnych

Szkoła gastronomiczna on-line

Subskrybuj

Kuchnie świata Przepisy mistrzów Ryby i owoce morza Zupy

Zupa grecka z krewetkami

Czas przygotowania: 25 min

Ilość porcji: 4

Składniki:

BRUNOISE DUET MARCHEWKI Bonduelle Food Service – 300 g

Szalotka – 3 szt.

Grecka oliwa z oliwek – 10 ml

Pepitki z czerwonej soczewicy & marchewki Bonduelle Food Service – 250 g

Liść laurowy – 3 listki

Bulion warzywny – 1000 ml

Pasta pomidorowa – 500 ml

Oregano – do smaku

Ocet czerwony – do smaku

Sól i pieprz – szczypta

Grzanki – 8 szt.

Krewetki (opcjonalnie) – 4 szt.

Sposób przygotowania:

Cebulę zeszklić na oliwie, dodać Pepitki i zamrożone warzywa Brunoise. Następnie dodać liść laurowy i podsmażać 5 min. Całość zalać bulionem i dusić przez 10 min. Na koniec dodać pastę pomidorową i doprawić solą i pieprzem oraz oregano. Gotować jeszcze przez 5 minut.

Sposób podania:

Serwować w głębokim talerzu z grzankami i opcjonalnie z krewetką. Przed podaniem skropić zupę czerwonym octem.

Przepis przygotowany przez Szefa Kuchni Tomasza Krake.

Reklamy