Czas przygotowania: 40 min
Ilość porcji: 4
ZUPA:
Czosnek – 2 ząbki
Cebula – 1 szt.
Liście laurowe – 4 szt.
Ziele angielskie – 4 szt.
Wywar z bulionu warzywnego – 1500 ml
Majeranek – szczypta
Maślanka – 500 ml
Olej – 2 łyżki
Ziemniaki pokrojone w kostkę – 600 g
Sól i pieprz – do smaku
Oliwa smakowa – do dekoracji
SANDACZ:
Sandacz z kaszubskich jezior – 200 g
BRUNOISE BROKUŁ – 120 g
Białka jaj kurzych – 2 szt.
Mąka – 120 g
Sól i pieprz – do smaku
Sposób przygotowania:
Czosnek i cebulę podsmażyć na oleju, dodać liście laurowe i ziele i zalać wywarem z bulionu warzywnego. Zagotować.
Następnie dodać ziemniaki i ugotować do miękkości. Maślankę zahartować z bulionem warzywnym i dodać do zupy. Na koniec doprawić solą, pieprzem i roztartym w dłoniach majerankiem.
Brunoise Brokuły parzyć w gorącej wodzie przez ok. 2 minuty do uzyskania temperatury 70°C wewnątrz produktu.
Sandacza doprawić solą i pieprzem. Obtoczyć w mące i białku, a następnie we wcześniej przygotowanych brokułach. Na koniec zapiec w piekarniku w temperaturze 140°C.
Sposób podania:
Przygotowanego sandacza wyłożyć na talerz i zalać gorącą zupą. Zupę skropić smakową oliwą.
Przepis przygotowany przez Szefa Kuchni Sebastiana Cichego.