Reklamy

Szkoła Mistrzów Kulinarnych

Szkoła gastronomiczna on-line

Subskrybuj

Kuchnia regionalna Przepisy mistrzów Ryby i owoce morza Zupy

Kaszubska zupa dziadówka

Czas przygotowania: 40 min

Ilość porcji: 4

ZUPA:

Czosnek – 2 ząbki

Cebula – 1 szt.

Liście laurowe – 4 szt.

Ziele angielskie – 4 szt.

Wywar z bulionu warzywnego – 1500 ml

Majeranek – szczypta

Maślanka – 500 ml

Olej – 2 łyżki

Ziemniaki pokrojone w kostkę – 600 g

Sól i pieprz – do smaku

Oliwa smakowa – do dekoracji

SANDACZ:

Sandacz  z kaszubskich jezior – 200 g

BRUNOISE BROKUŁ – 120 g

Białka jaj kurzych – 2 szt.

Mąka – 120 g

Sól i pieprz – do smaku

Sposób przygotowania:

Czosnek i cebulę podsmażyć na oleju, dodać liście laurowe i ziele i zalać wywarem z bulionu warzywnego. Zagotować.

Następnie dodać ziemniaki i ugotować do miękkości. Maślankę zahartować z bulionem warzywnym i dodać do zupy. Na koniec doprawić solą, pieprzem i roztartym w dłoniach  majerankiem.

Brunoise Brokuły parzyć w gorącej wodzie przez ok. 2 minuty do uzyskania temperatury 70°C wewnątrz produktu.

Sandacza doprawić solą i pieprzem. Obtoczyć w mące i białku, a następnie we wcześniej przygotowanych brokułach. Na koniec zapiec w piekarniku w temperaturze 140°C.

Sposób podania:

Przygotowanego sandacza wyłożyć na talerz i zalać gorącą zupą. Zupę skropić smakową oliwą.

Przepis przygotowany przez Szefa Kuchni Sebastiana Cichego.

Reklamy