Zielone curry z mięsem wieprzowym, bambusem i bazylią podawane z ryżem jaśminowym.
120 gr wieprzowiny (karkówka)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki oleju
2 łyżeczki zielonej pasty curry
200 ml mleczka kokosowego
100 ml wywaru rosołowego
50 gr pokrojonej na grube cząstki cukinii
100 gr bambusa (nitki)
3 listki limonki
7 liści bazylii
3 plasterki cienko pokrojonej papryczki chilli
3 łyżeczki sosu rybnego
1/2 łyżeczka cukru
Sposób przyrządzania:
Mięso wieprzowe pokrojoną w cienkie plastry obtaczamy delikatnie w mące ziemniaczanej.
Podgrzewamy na głębokiej patelni (woku) olej, po czym dodajemy mięso i smażymy przez ok. 2 min (nadmiar tłuszczu zlewamy) dodajemy pastę curry i zasmażamy ją przez ok. 30 sek. do momentu intensywnego zapachu smażonej pasty. Do wszystkiego dolewamy mleczko kokosowe oraz rosołu, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy bambus i cukinie. Całość doprawiamy sosem rybnym i odrobiną cukru. Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy liście limonki, papryczkę
chili, doprowadzamy do wrzenia, po czym dodajemy listki bazylii.
Podajemy z ryżem jaśminowym