Reklamy

Szkoła Mistrzów Kulinarnych

Szkoła gastronomiczna on-line

Subskrybuj

Kuchnia azjatycka Kuchnie świata Przepisy mistrzów

Kaeng Khiao Wan Mu (Kieng kio łan mu)

Zielone curry z mięsem wieprzowym, bambusem i bazylią podawane z ryżem jaśminowym.

120 gr wieprzowiny (karkówka)

1 łyżka mąki ziemniaczanej

3 łyżki oleju

2 łyżeczki zielonej pasty curry

200 ml mleczka kokosowego

100 ml wywaru rosołowego

50 gr pokrojonej na grube cząstki cukinii

100 gr bambusa (nitki)

3 listki limonki

7 liści bazylii

3 plasterki cienko pokrojonej papryczki chilli

3 łyżeczki sosu rybnego

1/2 łyżeczka cukru

Sposób przyrządzania:

Mięso wieprzowe pokrojoną w cienkie plastry obtaczamy delikatnie w mące ziemniaczanej.

Podgrzewamy na głębokiej patelni (woku) olej, po czym dodajemy mięso i smażymy przez ok. 2 min (nadmiar tłuszczu zlewamy) dodajemy pastę curry i zasmażamy ją przez ok. 30 sek. do momentu intensywnego zapachu smażonej pasty. Do wszystkiego dolewamy mleczko kokosowe oraz rosołu, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy bambus i cukinie. Całość doprawiamy sosem rybnym i odrobiną cukru. Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy liście limonki, papryczkę

chili, doprowadzamy do wrzenia, po czym dodajemy listki bazylii.

Podajemy z ryżem jaśminowym

Reklamy