Phat Priao Wan Pak (Pat pia łan pak)
Smażone warzywa w sosie słodko – kwaśnym i ananasem, podawane z ryżem jaśminowy
2 łyżki oleju
120 ml wywaru rosołowego
2 łyżeczki drobno posiekanego czosnku
100 gr pokrojonego w kostkę świeżego ananasa
100 gr pokrojonego w kostkę świeżego ogórka
50 gr pokrojonego w cząstki pomidora
80 gr pokrojonej w dużą kostkę czerwonej papryki
80 gr pokrojonej w grube cząstki cebuli dymki
40 gr szczypioru grubo pokrojonego w paski
20 gr pokrojonej w plastry marchewki
1 łyżka ketchupu lub Ketjap Manis
1,5 łyżki sosu ostrygowego
1 łyżeczka sosu sojowego jasnego
1/2 łyżeczka cukru
Sposób przyrządzania:
Podgrzewamy na głębokiej patelni (woku) olej, po czym dodajemy do niego czosnek. Smażymy ok. 30 sek. do momentu wydzielenia się intensywnego zapachu czosnku, po czym dodajemy: cebulę i marchewkę, smażymy chwilę, po czym dodajemy ogórka, paprykę a po chwili smażenia, dodajemy ananas. Mieszamy całość, czekamy, aż warzywa lekko zmiękną, po czym dodajemy: sos ostrygowy, cukier, ketchup, sos sojowy. Na końcu dodajemy cząstki pomidorów, mieszamy i smażymy całość ok. 1 min. Przed podaniem dodajemy szczypior.