Reklamy

Szkoła Mistrzów Kulinarnych

Szkoła gastronomiczna on-line

Subskrybuj

Kuchnia azjatycka Kuchnia roślinna Kuchnie świata Przepisy mistrzów

Phat Priao Wan Pak (Pat pia łan pak)

Smażone warzywa w sosie słodko – kwaśnym i ananasem, podawane z ryżem jaśminowy

2 łyżki oleju

120 ml wywaru rosołowego

2 łyżeczki drobno posiekanego czosnku

100 gr pokrojonego w kostkę świeżego ananasa

100 gr pokrojonego w kostkę świeżego ogórka

50 gr pokrojonego w cząstki pomidora

80 gr pokrojonej w dużą kostkę czerwonej papryki

80 gr pokrojonej w grube cząstki cebuli dymki

40 gr szczypioru grubo pokrojonego w paski

20 gr pokrojonej w plastry marchewki

1 łyżka ketchupu lub Ketjap Manis

1,5 łyżki sosu ostrygowego

1 łyżeczka sosu sojowego jasnego

1/2 łyżeczka cukru

Sposób przyrządzania:

Podgrzewamy na głębokiej patelni (woku) olej, po czym dodajemy do niego czosnek. Smażymy ok. 30 sek. do momentu wydzielenia się intensywnego zapachu czosnku, po czym dodajemy: cebulę i marchewkę, smażymy chwilę, po czym dodajemy ogórka, paprykę a po chwili smażenia, dodajemy ananas. Mieszamy całość, czekamy, aż warzywa lekko zmiękną, po czym dodajemy: sos ostrygowy, cukier, ketchup, sos sojowy. Na końcu dodajemy cząstki pomidorów, mieszamy i smażymy całość ok. 1 min. Przed podaniem dodajemy szczypior.

Reklamy