Tom Yam Kung (Tom jam kung)
Zupa z mlekiem kokosowym i krewetkami
Przepis – 1 osoba
6 średniej wielkości świeżych, obranych krewetek
150 ml mleka kokosowego
200 ml wywaru rosołowego
3 małe pieczarki, pokrojone w cząstki
1 łyżka kolendry, drobno pokrojonej
2 łyżeczki sosu rybnego
2 łyżeczki świeżego soku z limonki
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pasty red curry
2 plasterki cienko pokrojonej papryczki chilli
4 cieniutkie plastry korzenia galangi
3 listki limonki
1 pokrojona trawa cytrynowa
1/2 małej, pokrojonej w duże cząstki czerwonej cebuli
3 przekrojone na pół pomidorki koktajlowe
Sposób przyrządzania:
W garnku gotujemy mleko kokosowe wraz z rosołem. Całość należy doprowadzić do wrzenia, po czym, przy zmniejszonym ogniu, dodajemy plastry korzenia galangi, trawę cytrynową pokrojoną w ok. 2 cm. Paseczki, liście limonki i cebulę. Czekamy, aż się zagotuje, po czym dodajemy pieczarki, sól, sos rybny, pastę chili oraz sok z limonki. Gotować na wolnym ogniu do zagotowania, po czym, dodajemy krewetki a po chwili pomidorki, ostrą papryczkę chili i na końcu, posiekaną kolendrę. Całość gotujemy jeszcze ok, 30 sek.