Reklamy

Szkoła Mistrzów Kulinarnych

Szkoła gastronomiczna on-line

Subskrybuj

Kuchnia azjatycka Kuchnie świata Przepisy mistrzów Ryby i owoce morza Zupy

Tom Yam Kung (Tom jam kung)

Zupa z mlekiem kokosowym i krewetkami

Przepis – 1 osoba

6 średniej wielkości świeżych, obranych krewetek

150 ml mleka kokosowego

200 ml wywaru rosołowego

3 małe pieczarki, pokrojone w cząstki

1 łyżka kolendry, drobno pokrojonej

2 łyżeczki sosu rybnego

2 łyżeczki świeżego soku z limonki

1/4 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki pasty red curry

2 plasterki cienko pokrojonej papryczki chilli

4 cieniutkie plastry korzenia galangi

3 listki limonki

1 pokrojona trawa cytrynowa

1/2 małej, pokrojonej w duże cząstki czerwonej cebuli

3 przekrojone na pół pomidorki koktajlowe

Sposób przyrządzania:

W garnku gotujemy mleko kokosowe wraz z rosołem. Całość należy doprowadzić do wrzenia, po czym, przy zmniejszonym ogniu, dodajemy plastry korzenia galangi, trawę cytrynową pokrojoną w ok. 2 cm. Paseczki, liście limonki i cebulę. Czekamy, aż się zagotuje, po czym dodajemy pieczarki, sól, sos rybny, pastę chili oraz sok z limonki. Gotować na wolnym ogniu do zagotowania, po czym, dodajemy krewetki a po chwili pomidorki, ostrą papryczkę chili i na końcu, posiekaną kolendrę. Całość gotujemy jeszcze ok, 30 sek.

Reklamy