Szkoła Mistrzów Kulinarnych

Szkoła gastronomiczna on-line

Subskrybuj

Kuchnia roślinna Przepisy mistrzów

Makaron z wegańskim sosem bolońskim

Wegański sos boloński

Składniki na 2 porcje:


4 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula, pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku, pokrojone w kostkę
1 liść laurowy
1 łodyga selera naciowego, pokrojona w kostkę 1 marchewka, pokrojona w kostkę

100 g granulatu sojowego (można zrobić samemu z kotletów sojowych) lub zastąpić soczewicą zieloną
50 g orzechów włoskich, bardzo drobno posiekanych
300 ml wody lub bulionu

600 g passaty pomidorowej
1 łyżka octu z czerwonego wina
1/4 szklanki koncentratu pomidorowego 2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oregano suszonego
1 łyżka bazylii suszonej
Sól
Pieprz do smaku

Do podania:
Makaron penne pełnoziarnisty
Kilka listków świeżej bazylii

Na dnie średniego garnka rozgrzać oliwę i dodać cebulę oraz liść laurowy. Jak cebula się zeszkli dodać czosnek, seler naciowy, marchew, granulat sojowy, orzechy włoskie, wodę lub bulion, passatę pomidorową, ocet winny, koncentrat pomidorowy, sos sojowy, oregano, bazylię. Zagotować i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez minimum 30 minut. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Podawać z pełnoziarnistym makaronem penne (można użyć bezglutenowego) i świeżą bazylią.

Przepisy przygotował: Michał Lachur