Szkoła Mistrzów Kulinarnych

Szkoła gastronomiczna on-line

Subskrybuj

Kuchnia roślinna Przepisy mistrzów

Burger buraczano – jaglany z sosem majonezowo- chrzanowym

Składniki na 2-4 osoby

  • 2 Bułki do burgerów
  • 250g buraków (mniej więcej 3 średnie)
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki uprażonych ziaren słonecznika
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 60ml oleju do smażenia
  • 2 łyżki sosu tamari
  • 1 łyżeczka kolendry mielonej
  • 1 łyżeczka imbiru mielonego
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki chilli (opcj)
  • 3 łyżki czarnego sezamu
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka łyżek mąki owsianej lub bułki tartej (opcjonalnie)
  • 4 ogórki kiszone
  • 1-2 garści rukoli
  • 1-2 świeże pomidory
  • 1 cebula czerwona

Sos majonezowo – chrzanowy

  • 6 łyżek aquafaby
  • 1 łyżka płatków drożdżowych
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 1/4 łyżeczki czarnej soli himalajskiej
  • szczypta czarnego pieprzu
  • 125-250 ml oleju bezwonnego
  • 25-100g chrzanu tartego

Kaszę jaglaną opłukać pod gorącą wodą i ugotować wg wskazań na opakowaniu. Odstawić pod przykryciem na kilkanaście minut. Piekarnik nastawić na 200 stopni. W dużej misce wymieszać: starte na tarce buraki, czosnek, uprażone pestki słonecznika, sezam, przepłukaną fasolę, sos sojowy i olej, kolender, natkę, imbir i chilli oraz mąkę owsianą (lub bułkę tartą). Całość doprawić solą i pieprzem. Jeśli masa będzie zbyt luźna dodać więcej mąki owsianej lub bułki tartej. Za pomocą blendera ręcznego zmiksować mleko sojowe z płatkami drożdżowymi, musztardą, octem, solą czarną i pieprzem do momentu aż powstanie piana. Wówczas, cały czas miksując wlewać olej cienką strużką aż do uzyskania konsystencji majonezu. Na koniec wymieszać majonez z chrzanem (ręcznie!). Bułki do burgerów zgrillować na patelni. Na bułkę nałożyć porcję sosu, burgera, warzywa, znów sos i przykryć drugą częścią bułki.