Składniki na 2-4 osoby
- 2 Bułki do burgerów
- 250g buraków (mniej więcej 3 średnie)
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1/2 szklanki uprażonych ziaren słonecznika
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 60ml oleju do smażenia
- 2 łyżki sosu tamari
- 1 łyżeczka kolendry mielonej
- 1 łyżeczka imbiru mielonego
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki chilli (opcj)
- 3 łyżki czarnego sezamu
- sól i pieprz do smaku
- kilka łyżek mąki owsianej lub bułki tartej (opcjonalnie)
- 4 ogórki kiszone
- 1-2 garści rukoli
- 1-2 świeże pomidory
- 1 cebula czerwona
Sos majonezowo – chrzanowy
- 6 łyżek aquafaby
- 1 łyżka płatków drożdżowych
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1/2 łyżeczki musztardy
- 1/4 łyżeczki czarnej soli himalajskiej
- szczypta czarnego pieprzu
- 125-250 ml oleju bezwonnego
- 25-100g chrzanu tartego
Kaszę jaglaną opłukać pod gorącą wodą i ugotować wg wskazań na opakowaniu. Odstawić pod przykryciem na kilkanaście minut. Piekarnik nastawić na 200 stopni. W dużej misce wymieszać: starte na tarce buraki, czosnek, uprażone pestki słonecznika, sezam, przepłukaną fasolę, sos sojowy i olej, kolender, natkę, imbir i chilli oraz mąkę owsianą (lub bułkę tartą). Całość doprawić solą i pieprzem. Jeśli masa będzie zbyt luźna dodać więcej mąki owsianej lub bułki tartej. Za pomocą blendera ręcznego zmiksować mleko sojowe z płatkami drożdżowymi, musztardą, octem, solą czarną i pieprzem do momentu aż powstanie piana. Wówczas, cały czas miksując wlewać olej cienką strużką aż do uzyskania konsystencji majonezu. Na koniec wymieszać majonez z chrzanem (ręcznie!). Bułki do burgerów zgrillować na patelni. Na bułkę nałożyć porcję sosu, burgera, warzywa, znów sos i przykryć drugą częścią bułki.